Важно е да се викаш Ернест

Автор: Оскар Вајлд

Режија: Ирена Стеријовска

Сценографија: Стефан Спировски

Костимографија: Ана Кркулевска

 

УЛОГИ:

Џон Вортинг – Атанас Атанасовски

Алжернон Монкриф – Валентин Костадиновски – Тино

Д-р Чејсбл, парох – Жарко Димоски

Лејн, собар –  Илија Илиоски

Лејди Брекнел – Зорица Нушева

Гвендолин Феарфакс – Нина Деан

Сесил Карду – Кристина Ласовска

Г-ца Призм, гувернанта – Тања Мицков

 

Премиера: 7 мај 2014

Неколку лика, секој од нив води двоен живот, дами од високото општество и нивните ќерки чија единствена цел е добро да се омажат и цела низа на прекрасни зајадливи, сатирични дијалози. 

Двајца пријатели, секој од нив плејбој на свој начин, забавувачи и оригинални во нивните намери да ги избегнат општествените обврски и со измама да го добијат она што го сакаат.„Важно е да се викаш Ернест“ е приказна за љубовта. Приказна во која на духовит и ведро сатиричен начин остро се критикуваат и се исмејуваат некои од општествените болести.

Една безвременска бајка во која љубовта ги победува сите пречки – Amor Vincit Omnia.