Гостување – Одбраната на сакатиот

Гостувањето на Одбраната на сакатиот на сцената на Театар Комедија го овозможи Амбасадата на Република Словенија во Скопје

КУД Борза, Словенија

Клуб Стендап Комедија Марибор

 

Одбраната на сакатиот

<<Комедија>>

Режисер: Матјаж Латин

Актер: Симон Шербинек

Костимограф: Мири Стрнад

Избор на музика: Матјаж Латин

Тон мајстор: Марко Јакопанец

Ликовно обликување на куклата: Петер Шкерл

Автор на извадок од бајка: Светлана Макаровиќ

Лектор: Симон Шербинек

Тон мајстор: Рок Куковец

 

Фотографија и графички дизајн: Матјаж Венцел

 

Претставата „Одбраната на сакатиот“ е продолжение на соработката на актерот Симон Шербинек и режисерот Матјаж Латин, кои во 2021 година ја создадоа успешната монодрама „Кревкост“. Монодрамата „Кревкост“ е заснована на есеј на познатиот француски режисер Жан-Клод Кариер, додека „Одбраната на сакатиот“ е базирана на автобиографската приказна на Симон Шербинек.

„Одбраната на сакатиот“ е „комедија“ која на оригинален начин ја прикажува автобиографската приказна на актерот за рехабилитацијата и интеграцијата на лицата со попреченост во општеството. Претставата тематизира различни видови попреченост, односно физички и психолошки дијагнози. Актерот ја раскажа својата лична приказна навидум опуштено, со голема доза социјална критика и самоиронија.

Во исто време, претставата отвора и крши различни табуа поврзани со попреченоста и допира болни лични и социјални теми. „Одбраната на сакатиот“ е монодрама со поднаслов „комедија“ и комбинира елементи од различни жанрови, од социјално ангажирана стенд-ап комедија до документарен реализам. Разоткривањето има клучно значење – искрена и интимна лична приказна на актерот, која судбински го одбележала неговиот живот и го стигматизирала.

Но, и покрај губењето на двете нозе, актерот Шербинек повторно пронаоѓа смисла, завршува два факултети и основа семејство. Во никој случај не станува збор само за биографски податоци, туку изведувачот на сцената се обидува да доживее преродба и помирување со минатото.

Тогаш си реков: „Еј, човеку, кажи веќе еднаш во претставата кога всушност стана таков каков што си…“ Она што сум, станав откако ги изгубив нозете.

Продуцент Славко Шкворц

Продукција Културно уметничко друштво Борза

Копродуцент: Куклен театар Марибор и Društvo paraplegikov Podravja