За нас
a
директор

Од 14.01.2022 година, В.Д. Директор на НУ Театар Комедија е Дарко Спасов.

c
Премиери

Во своето 10-годишно постоење, НУ Театар Комедија има организирано 33 премиери.

c
Награди

НУ Театар Комедија има добиено 21 награди во домашни и меѓународни фестивали.

c
Фестивали

НУ Театар Комедија е организатор на меѓународниот традиционален фестивал "Гола Месечина".

Tеатар Комедија

Театар Комедија како национална институција е формиран во ноември 2011 година, а своето официјално отворање го означи со премиерното прикажување на претставата „Ах, љубов моја“, во режија на Коле Ангеловски, и тоа на Светскиот ден на театарот – 27 март, 2012 година. Од основањето па до 2014 година, кога „се всели“ во зградата на некогашниот Театар Центар, ја користеше сцената на Драмски театар – Скопје.

Театар Комедија е жанровски определен театар, кој ги негува сите подвидови на комедијата и на својот репертоар вбројува праизведби од македонски автори, комедии од класиците на светската книжевност и современи комедии од светската драматургија. Иако станува збор за најмладата национална театарска институција во Македонија, Театар Комедија многу брзо успеа да се постави и како сериозна и успешна театарска институција, која се издвојува од останатите по бројот на премиери и изиграни претстави, по бројот на гостувања и учества на фестивали во земјава и во странство, како и по бројот на освоени награди на национални и интернационални фестивали.

Награди и признанија

Театар Комедија има освоено повеќе награди и признанија: награда за најдобар млад актер, награда за костимографија и награда за музика за претставата „Женидба“ на националниот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ во 2013 година, како и награда за најдобар млад актер во претставата „Хамлет во пикантен сос“ на истиот фестивал следната година. Претставата „Ах, љубов моја“ се врати со три награди (за актер на вечерта, најдобра режија и за најдобра продукција) од фестивалот „Мостарска лиска“ во Мостар.

На Фестивалот за античка драма „Стоби“ во 2014 година со претставата „Многу врева за ништо“ Театар Комедија ги доби наградите за најдобра машка и за најдобра женска улога, како и наградата за најдобра режија, а во 2015 и 2016 година Театар Комедија со претставите „Лисистрата“ и „Случајот Хармс“ учествуваше на фестивалот „Денови на сатирата“ во Загреб, од каде што се врати со награда за најдобар млад актер – карактерна комика, како и со посебна пофалница за лудистичка, енергична и колективна игра. На регионалниот фестивал на комедијата во Сараево – „Насмевка на Сараево“ во 2017 година Театар Комедија освои две награди: награда за најдобра претстава за претставата „Име“, како и награда за најдобра машка улога во истата претстава.

Комедијата „Трудна приказна“ на националниот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ во 2017 година се закити со наградата за најдобра претстава во целина, награда за текст, награда за главна женска улога, награда за машка епизодна улога и награда за женска епизодна улога. На Фестивалот за камерен театар „Ристо Шишков“, НЕТА во 2019 година,е освоена Наградата на НЕТА за експресивно актерско остварување за улогата Смирнов во претставата „Мечка“. Во 2019 година претставата „Мечка“ во режија на Димче Николовски се закити и со наградата за најдобра претстава на Фестивалот „Македонско културно лето“ во Мала Преспа, Албанија.

Репертоар од почетоците до денес

„Ах, љубов моја“ – автор и режисер: Коле Ангеловски; „За секого има по една“ – Венко Андоновски, режија: Владлен Александров; „Женидба“ – Н. В. Гогољ, режија: Дејан Пројковски; „Лет над кандидатското гнездо“ – Блаже Миневски, режија: Андреј Цветановски; „Хамлет во пикантен сос“ – Алдо Николај, режија: Александра Кардалевска; „Стјуардеси“ – Марк Камолети, режија: Синиша Евтимов; „Важно е да се викаш Ернест“ – Оскар Вајлд, режија: Ирена Стеријовска; „Многу врева за ништо“ – В. Шекспир, режија: Дејан Пројковски; „Чувството на брадата“ – Ксенија Драгунска, режија: Борис Лијешевиќ; „Лисистрата“ – Аристофан, режија: Наташа Поплавска; „Нешто пропуштаме“ – Горјан Милошевски, режија: Бојан Трифуновски; „Име“ – Александар де ла Пателие и Метју Делапорт, режија: Нени Делместре; „Господарот на кукавицата“ – Венко Андоновски, режија: Андреј Цветановски; „Вардарски пастуви“ – адаптација и режија: Синиша Евтимов; „Случајот Хармс“ – режија: Дино Мустафиќ; „Трудна приказна“ – Благица Секулоска, режија: Лидија Дедовиќ; „Сон на летната ноќ“ – Вилијам Шекспир, режија: авторски проект на Театар Комедија; „Мечка“ – А. П. Чехов, режија: Димче Николовски, „Бракот е брак“ – според „Просидба“ од А. П. Чехов, режија: Теа Беговска; , „Жена ми се вика Борис“ – Рафи Шарт, режија: Синиша Евтимов; „Не сега, драга“ – Реј Куни, режија: Коле Ангеловски; „Мизантроп“ – Молиер, режија: Ана Вукотиќ; „Викенд на мртовци“ – Миле Попоски, режија: Ѓорѓи Ризески; „Нема да платам“ – Дарио Фо; режија: Александра Кардалевска; „На отворено“ – С. Мрожек, режија: Андреј Цветановски; „Жени пред нервен слом“ – Педро Алмодовар, режија: Иван Лео Лемо; „Боливуд“ – Маја Пелевиќ, режија: Наташа Поплавска; „Вечера за глупаци“ – Ф. Вебер, режија: Ирена Стеријовска; „Човек, ѕвер и доблест“ – Луиџи Пирандело, режија: Егон Савин. “Грдиот” – Мариус Вон Мајенбург, режија: Ирена Стеријовска; “Анатомија на неверството” – Валентин Красногоров, режија: Александра Кардалевска; “Глупаци (Клетвата на Скотје)” – Режисер: Синиша Евтимов

Општествена одговорност

Театар Комедија се вброи меѓу театарските куќи што ги отвораат вратите за сите категории на граѓани. Исто така, за подобрување на условите за пристап и за непречено следење на претставите од страна на лицата со хендикеп беа реализирани и неколку проекти.

Статистика

Според статистиката Театар Комедија е најпосетуван театар во Македонија по изиграна претстава, односно, изразено во бројки, Театар Комедија бележи пораст како во бројот на одиграни престави така и во бројот на посетители, и тоа: во 2012 година на репертоарот на Театар Комедија се одиграни 48 претстави со 11.537 посетители, во 2013 г. се одиграни 69 претстави со 19.823 посетители, во 2014 г. се одиграни 100 претстави со 33.833 посетители, во 2015 г. се одиграни 113 претстави со 30.305 посетители, во 2016 г. се одиграни 120 претстави со 36.204 посетители, во 2017 г. се одиграни 126 претстави со 33.816 посетители, во 2018 г. се одиграни 139 претстави со 38.529 посетители, во 2019 г. се одиграни 179 претстави со 46.609 посетители, во 2020 г. се одиграни 28 претстави со 7.636 посетители, односно вкупно 922 претстави кои ги погледнале 258.292 посетители.

Раководство од почетоците до денес

 • Од основањето до јули 2017 година Директор на Театар Комедија е Јелена Жугиќ.
 • Од јули 2017 година за В.Д. Директор на Театар Комедија е Мирјана Поповска–Ристов.
 • Од ноември 2017 година за В.Д. Директор на Театар Комедија е Сашо Ристовски, потоа функцијата директор ја извршува до февруари 2021 година.
 • Од февруари 2021 година за В.Д. Директор на Театар Комедија е Нора Шаќири Марковиќ.
 • Од ноември 2021 година, В.Д. Директор на Театар Комедија е Магдалена Ризова Черних.
 • Од јануари 2022 година В.Д. Директор на Театар Комедија е Дарко Спасов.
 1. Официјално Отворање

  На Светскиот ден на театарот, 27 март 2012 со премиерното прикажување на претставата „Ах, љубов моја“, Театар Комедија го означи своето официјално отворање.

 2. Јелена Жугиќ - Формирање на Театар Комедија

  Театар Комедија како национална институција е формиран во ноември 2011 година, а задачата како Директор да го предводи неговото поставување и развој ѝ припадна на врвната актерка Јелена Жугиќ.

 3. Мирјана Поповска - Ристов

  Oд јули 2017 година за в.д. директор на театарот е поставена Мирјана Поповска - Ристов

 4. Сашо Ристовски

  Oд 2019 година за директор на театарот е поставен Сашо Ристовски.

  Прочитај повеќе
 5. Нора Шаќири Марковиќ

  Во февруари 2021 година за в.д. Директор е назначена Нора Шаќири Марковиќ.

 6. Магдалена Ризова Черних

  Во ноември 2021 година, В.Д. Директор на НУ Театар Комедија е Магдалена Ризова Черних.

 7. Дарко Спасов

  На 14-ти јануари 2022 година, В.Д. Директор на НУ Театар Комедија е назначен Дарко Спасов.