Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Александар Вељановски

 

 

Роден на 11.06.1990 година во Скопје.

 

 

 

ОБРАЗОВАНИЕ:

 

 • Дипломиран актер на Факултетот за драмски уметности – Скопје во класата

на проф. Владимир Милчин, 2013 година.

 

 

РАБОТНО ИСКУСТВО:

 

 • Во периодот од 2013 до 2018 е вработен во театар „Џинот“ – Велес

 

 

УЛОГИ ВО ТЕАТАР:

 

 • Ладе – „Викенд на мртовци“ (Миле Поповски), режија: Ѓорѓи Ризески, НУ Театар Комедија – Скопје, 2018

 

 • Пратеникот Виктор – „Тоалет за дами“ (Родолфо Сантана), режија: Деан Дамјановски, Театар „Џинот“ – Велес

 

 • Оз / Чуварот – „Волшебникот од Оз“ (Л. Френк Баум), режија: Александар Ивановски, Театар „Џинот“ – Велес

 

 • Баренд – „Добрата надеж“ (Херман Хеијерманс), режија: Александар Ивановски, Театар „Џинот“ – Велес

 

 • Исак Комнен – „Ана Комнена“,  режија: Ненад Витанов, Театар „Џинот“ – Велес

 

 • Кралот – „Мачорот во чизми“ (Шарл Перо), режија: Деан Дамјановски, Театар „Џинот“ – Велес

 

 • Коко – „Класен непријател“ (Најџел Вилијамс), режија: Теа Беговска, Театар „Џинот“ – Велес

 

 • Шумарот – „Волшебната шума“ (Катерина Момева), режија: Деан Дамјановски, Театар „Џинот“ – Велес

 

 • Дејвид – „Приказни од шестиот кат“ (Драги Михајловски), режија: Деан Дамјановски, Театар „Џинот“ – Велес

 

 • Дамис – „Тартиф“ (Молиер), режија: Никола Ристов, Театар „Џинот“ – Велес

 

 • Едгар – „Крал Лир“ (Шекспир), режија: Ѕвезда Ангелковска, Театар „Џинот“ - Велес

 

 • Скубе – „Шашардисани времиња“ (Благоја Ристески - Платнар), режија: Стојан Стојаноски, Театар „Џинот“ – Велес

 

 • Клитандр – „Мизантроп“ (Молиер), режија: Билјана Радиноска , Театар „Театра“