Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Едмонд Сотир

Роден на 01.01.1980 година во Корча, Р. Албанија.

 

ОБРАЗОВАНИЕ:   

 • Магистранд по културолошки науки
 • Дипломиран драмски актер на ФДУ, Скопје, во класата на Владо Цветановски, 2002

 

Работно искуство:

 Од 2005 до 2011 е актер во театар „Џинот“ – Велес.  Од 2011 година е дел од ансамблот  на Театар Комедија Скопје.

 

УЛОГИ ВО ТЕАТАР:

 

 • Кирца - „Викенд на мртовци“ (Миле Поповски), режија: Ѓорѓи Ризески, НУ Театар Комедија – Скопје, 2018
 • Адем Фона - „Не сега, драга“ (Реј Куни), режија: Коле Ангеловски, Театар Комедија, 2018
 • Тезеј, Санде Свирче, Тизба – „Сон на летната ноќ“ (Вилијам Шекспир), режија: Андреј Цветановски; Театар Комедија, Скопје, 2017
 • Иван – ,,Трудна Приказна“ (Благица Секулоска), режија: Лидија Дедовиќ; Театар Комедија, 2017
 • Роки – „Вардарски Пастуви“ (според Ентони Мекартен и Стивен Синклер), режија: Синиша Евтимов; Театар Комедија, 2016
 • Орфеј, Карсон – „Медеја“, режија: Ненад Витанов; Театар „Џинот“ - Велес, 2016
 • Министерот – „Господарот на кукавицата“ (Венко Андоновски),
  режија: Андреј Цветановски; Театар Комедија, 2015
 • Ротфајлер Леонберг Несман – „Еригон“ (Јордан Плевнеш), режија: Јани Бојаџи; Драмски театар – Скопје, 2015
 • Цар Алексеј, Крал Иби – „Алфред Жари“, режија: Андреј Цветановски; Театар „Џинот“, Велес, 2015
 • Пратеникот Спартанец – „Лисистрата“ (Аристофан), режија: Наташа Поплавска; Театар Комедија, 2014
 • Отецот – „Многу врева за ништо“ (Вилијам Шекспир), режија: Дејан Пројковски; Театар Комедија, 2014
 • Претседателот, Камазов – „Чувството на брадата“ (Ксенија Драгунска), режија: Борис Лијешевиќ, Театар Комедија, 2014
 • Чачко, Црна Арапина – „Лет над кандидатското гнездо“ (Блаже Миневски), режија: Андреј Цветановски; Tеатар Комедија, 2013
 • Емилијан – „За секого има по една...“ (Венко Андоновски), режија: Владлен Александров; Театар Комедија, 2012
 • Кајгана – „Женидба“ (Н. В. Гогољ), режија: Дејан Пројковски; Театар Комедија, 2012
 • Азем Фона – „Ах, љубов моја“ (Коле Ангеловски), режија: Коле Ангеловски; Театар Комедија, 2012
 • Војводата (главна машка) – „Револуционери“ (Едмонд Сотир), режија: Никола Ристов; Сонце и Македонско културно лето
 • Тонини – „Бетија“ (Анџело Беолко Руцанте), режија: Никола Ристов; Театар „Џинот“, Велес, 2012
 • Кнез – „Н. Н. Онегин“ (А. С. Пушкин), режија: Ѕвезда Ангеловска; Театар „Џинот“, Велес, 2011
 • Крогстад – „Нора“ (Хенрик Ибзен), режија: Никола Ристов; Театар „Џинот“, Велес, 2011
 • Стојче (главна машка) – „Душички“ (Загорка Поп Антовска-Андовска), режија: Загорка Поп Антовска-Андовска; Театар „Трајко Прокопиев“, Куманово
 • Рибарот – „Генерална проба за самоубиство“ (Душан Ковачевиќ), режија: Стојан Стојановски; Театар „Џинот“, Велес, 2010
 • Чуварот – „Баханалии“ (Горан Стефановски), режија: Наташа Поплавска; Театар „Џинот“, Велес, 2010
 • Политичарот – „Чернодрински експрес“ (Тихомир Стојановски), режија: Јордан Витанов; Театар „Скрб и утеха“
 • Г. Грчев, Славе – „Чернодрински се враќа дома“ (Горан Стефановски), режија: Мартин Кочовски; Театар „Џинот“, Велес, 2009
 • Тонини – „Мушичка“ (Анџело Беолко Руцанте), режија: Никола Ристов; Театар „Џинот“, Велес, 2009
 • Пистол – „Веселите жени од Виндзор“ (Шекспир), режија: Александар Ивановски; Театар „Џинот“, Велес, 2008
 • Турскиот бег, ученик – „Џинот учителот“ (Братислав Димитров), режија: Дејан Дамјановски; Театар „Џинот“, Велес, 2008
 • Херакле, Пупунецот – „Птици“ (Аристофан), режија: Стојан Стојановски; Театар „Џинот“, Велес, 2008
 • Стражарот – „Да се заборави Херострат“, режија: Зоја Бузалковска, Театар „Џинот“, Велес, 2007
 • Малком – „Проклетството на изгладнетата класа“, режија: Никола Ристов, Театар „Џинот“, Велес, 2007
 • Гоце Делчев – „Леб и игри“ (Тихомир Стојановски), режија: Владо Денчов; Театар „Скрб и утеха“
 • Полицаецот – „Кирил и Методиј“ (Тихомир Стојановски), режија: Владо Денчов, Театар „Скрб и утеха“
 • Птолемеј – „Дом за птици“ (Петре Бакевски), режија: Горан Тренчовски, Театар „Џинот“, Велес, 2006
 • Пјеро – „Дон Жуан“, режија: Дејан Дамјановски, Театар „Џинот“ Велес, 2006
 • Министерот – „Олесни, разреши, прости“ (Тихомир Стојановски), Режија: Владо Денчов, Театар „Скрб и утеха“
 • Никодим – „Железно пиле“ (Благоја Ристески Платнар), режија: Јордан Витанов; Театар „Џинот“, Велес, 2006
 • Теди – „Враќање“ (Харолд Пинтер), режија: Мајсторов, Театар „Џинот“ Велес, 2006
 • Ѓока – „Сомнително лице“ (Бранислав Нушуќ), режија: Стојан Стојановски; Театар „Џинот“, Велес, 2005
 • Клеант – „Вообразен болен“ (Молиер), режија: Благојче Божиновски; Театар „Џинот“, Велес, 2005
 • Апостол – „Сердарот“ (Тихомир Стојановски), режија: Владо Денчов; Театар „Скрб и утеха“
 • Чернодрински – „Бакни ме, Чернодрински“ (Тихомир Стојановски), режија: Владо Денчов; Театар „Скрб и утеха“
 • Орфеј – „Деноносии“ (Тихомир Стојановски), режија: Владо Денчов; Театар „Скрб и утеха“
 • Учителот (главна машка) – „Лекција“ (Е. Јонеско), режија: Владо Цветановски и Мими Таневска;  ФДУ, 2003
 • Карло – „Виктор или деца на власт“ (Роже Витрак), режија: Владо Цветановски; Театар „Антон Панов“, Струмица, 2002


ТВ И ФИЛМСКИ УЛОГИ:

 •  Полицаец – „Инсајдер“ (ТВ серија), режија: Вардан Тозија, 2017
 • Азем Фона – „Ах, љубов моја“ (игран филм), режија: Коле Ангеловски, 2016
 • Инспектор – „Преспав“ (ТВ серија), режија: Игор Иванов – Изи, 2016
 • Крстоносец, НАТО војник – „Тајната книга“ (Јордан Плевнеш, Љубе Цветановски, Владо Цветановски), игран филм, режија: Владо Цветановски, 2006
 • Едмонд (главна машка) – „Бакни го Сонцето“ (Тихомир Стојановски), режија: Владо Денчов, МРТВ, 1998
 • „Тврдокорни“ (ТВ серија, десетина епизоди), МТВ
 • „Македонски народни приказни“, ТВ серија (десетина епизоди), МТВ
 • Кирил учителот – „Трето па машко“, ТВ серија, Канал 5
 • Зетот – „Глужд во времето“, ТВ серија, МРТВ
 • Наставникот – „Наше маало“, ТВ серија, режија: Игор Иванов - Изи.
 • Петре предавникот – „Кандидати“ (Блаже Миневски), режија: Горан Тренчовски, МТВ

Еднонд Сотир може да го гледате во следниве претстави од репертоарот на Театар Комедија: