Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Ердоан Максут

 

Роден на 24.05.1959 г. во Скопје.

 

ОБРАЗОВАНИЕ:

Во 1985 г. дипломира со улогата на Кметот во „Долината Шентфлоријанска“ од Иван Цанкар, на Факултетот за драмски уметности при универзитетот „Кирил и Методиј“, отсек: актерство – актерска  игра за театар и филм, во класата на проф. Владимир Милчин, во Скопје. Магистрира бранејќи ја тезата „Трагедијата на репертоарот на Н.У. Турски театар – Скопје во првата половина на осмата декада од XX век“, под менторство на проф. Нада Петковска  и се здобива со титулата магистер по театролошки науки.

 

УЛОГИ ВО ТЕАТАР:

 • Ди Боа - „Мизантроп“ (Ж.Б.П.Молиер), режија: Ана Вукотиќ, Театар Комедија, 2018
 • Директорот – „Бракот е Брак“, режија: Теа Беговска, Театар Комедија, 2017
 • Миле Шеф – „Вардарски пастуви“, режија: Синиша Евтимов, Театар Комедија, 2016
 • Кафил – „Господарот на кукавицата“, режија: Андреј Цветановски, Театар Комедија, 2016
 • Попот – „Чувството на брадата“, режија: Борис Лијешевиќ, Театар Комедија, 2016
 • Гунтер – „Хамлет во Пикантен сос“, режија: Александра Кардалевска, Театар Комедија, 2013
 • Шефот на капелата – „За секого има по една“, режија: Владлен Александров, Театар Комедија, 2012
 • Ѓорче – „Ах, љубов моја“, режија: Коле Ангеловски, Театар Комедија, 2012
 • Господин Бесел – „Раѓање на пролетта“, режија: Васил Христов, 2009
 • Заљубениот полициски инспектор – „Будење на ангелите“ (Т. Стојановски), режија: Слободанка Чичевска; Театар „Скрб и утеха“, 2009
 • Истражувачот, Политичарот – „Упатства за лудеење“ (Т. Стојановски), режија: Владимир Денчов, Театар „Скрб и утеха“, 2004
 • Ловец – „Гилгамеш“, режија: Дејан Пројковски, 2004
 • Доктор Шемси – „Аман, да не чуе жена ми“, режија: Коле Ангеловски, 2003
 • Ломов – „Предлог за брак – Просидба“, режија: Александар Илиев, 2003
 • Чувар, Дедо – „Малечката“, режија: Димитар Станковски, 2003
 • Али – „Али и Ајше“, режија: Александар Илиев, 2003
 • Директорот на Каменчо – „Министерот и јас“, режија: Душко Наумовски, 2002
 • Дон Карлос – „Дон Жуан“, режија: Димитар Станковски, 2001
 • Фронтен – „Искрените“, режија: Владимир Милчин, 2001
 • Принцот Бајазит – „Хурем Султан“, режија: Ќемал Лила, 2001
 • Грофот Конт – „Бунт во домот за старци“, режија: Димитар Станковски, 2001
 • Мехмет, Ахмет – „Некој друг“, режија: Салатин Билал, 2000
 • Дон Карлос – „Дон Жуан“, режија: Димитар Станковски, 2000
 • Мехмет Паша – „Дели Ибрахим“, режија: Владимир Милчин, 1999
 • Затвореник – „Живко живее, Живко не живее“, режија: Ќенан Ишик, 1999
 • Булмуш – „Во потрага по виножитото“, режија: Салаетин Билал, 1998
 • Холас – „Итрата жена на лудиот маж“, режија: Зекир Сипахи, 1996
 • Ветерот – „Празна лулка“, режија: Салаетин Билал, 1996
 • Газда на ресторан – „Како да се спаси Асије“, режија: Олџај Појраз, 1996
 • Известувач – „Мустаќите на генерал Рококајко“, режија: Ќемал Лила, 1995
 • Анучкин – „Женидба“, режија: Ацо Алексов, 1994
 • Јорук Ахмет – „Келавиот Мехмет“, режија: Ќемал Лила, 1994
 • Критичар, Виолинист, Владимир, Крал, Директор на музеј, Член на одбор – „Шабан спасител на татковината“, режија: Зекир Сипахи, 1993
 • Владимир – „Чекајќи го Годо“ (С. Бекет), режија: Владимир Денчов, 1993
 • Капетанот –  „Ќелавата пејачка“ (Е. Јонеско), режија: Владимир Денчов, Театар „Скрб и утеха“, 1993
 • Репортер – „Хеликоптер“, режија: Мурат Карасу, 1993
 • Ердоан – „Дас Капитал“, режија: Сашо Миленковски, 1993
 • Јусуф – „Ве молиме на допирајте“, режија: Исмет Хурмузлу, 1993
 • Шукри – „Мајка Елиф“, режија: Ќемал Лила, 1992
 • Мероп – „Смртта на Питиа“, режија: Домик Мајер, 1992
 • Орхан – „Орхан“, режија: Димитар Христов,1992
 • Мексико Кид – „Ништо ново на дивиот запад“, режија Димитрие Рули Османли, 1991
 • Дервиш – „Јунус Емре“, режија: Раик Алниачик, 1991
 • Рапуш – „Белото циганче“, режија: Ацо Алексов, 1990
 • Администратор – „Живко живее, Живко не живее“ режија: Кенен Ишик, 1990
 • Близнакот – „Кафкаски круг со креда“, режија: Јуџел Ертен, 1989
 • Заљубениот муштерија – „Женички“, режија: Зекир Сипахи, 1988
 • Кралот – „Приказна што зборува за патувањето“, режија: Наум Пановски, 1987
 • Попришчин – „Дневник на лудиот“, режија, костими, сцена: Ердоан Максут, 1989
 • Игнац – „Падот на Клемент“, режија: Ќемал Лила, 1989
 • Докторот, Младичот – „Кафкаски круг со креда“ , режија: Јуџел Ертен, 1989
 • Управител на Басра – „Дневникот на стравот“, режија: Агим Сопи, 1988
 • Спанко – „На децата да им дадеме насмевки“, режија: Ќемал Лила, 1988
 • Вљубениот муштерија – „Женички“, режија: Зекир Сипахи, 1988
 • Наратор – „Хурмуз“, режија: Енгин Улудаг, 1987
 • Стојан – (алтернација) „Коштана“, режија Ќемал Лила, 1987
 • Теодор Рум – „Капетан Џон Пиплфокс“, режија: Коле Ангеловски, 1987
 • Младен – „Протекција“, режија: Бранко Ставрев, 1986
 • Јалчин – „Мали големи љубови“, режија: Димитар Христов, 1986
 • Кметот – „Соблазна во долината Шентфлоријанска“, режија: Владимир Милчин, 1985
 • Сали – „Мостот на честа“, режија: Наум Пановски, 1984
 • Новинар - репортер – „Балада за Али од Кешан“, режија: Зекир Сипахи, 1982
 • Сејдо (алтернација) – „Ханка“, режија: Ацо Алексов, 1981
 • Кројачот Ване – „Шеќерна приказна“, режија: Шерафетин Неби, 1981
 • Пестријаков – „Злосторство и казна“, режија Бранко Ставрев, 1981
 • Дете циганче – „Ханка“, режија: Ацо Алексов, 1981
 • Љубовнникот – „Љубовта на Дон Перлиплин“, Бранко Ставрев, 1980
 • Големиот Везир – „Аладин и волшебната ламба“, режија: Шерафетин Неби, 1980
 • Комесар – „Со Тито пред лицето на светот“, режија: Ќемал Лила, 1980
 • Млад граѓанин – „Зона Замфирова“, режија: Димитар Станковски, 1979
 • Дете, Мексиканец – „Игра на гатанките“, режија: Саша Маркус, 1979
 • Трифун Спасиќ – „Ужалена фамилија“, режија: Мирко Стафановски, 1979
 • Сејмен – „Угурсуз“, режија: Љубиша Ѓеоргиевски, 1979
 • Агент – „ Рацин“, режија: Бранко Гапо, 1979
 • Дете – „Свеќата згасна“, режија: Сами Ајаноулу, 1971

 

УЛОГИ ВО ФИЛМ:

 • Обезбедување – „Награда“, режија: Лидија Мојсова, 2017
 • Продавач – „Црни и Брзи“, режија: Марко Џамбазовски, 2017
 • Ѓорче  – „Ах, љубов моја“, режија: Коле Ангеловски, 2016
 • Балкански – „Сенки“, режија: Милчо Манчевски, 2007
 • Граѓанинот – „Досие К“, режија: Ванчо Петрушевски, 2007
 • Стојан – „Крчма на патот за Европа“, режија: Младен Крстевски, 2004
 • Хачо – „Андер“, режија: Горан Тренчовски, 2004
 • Халит Паша – „Чекор пред времето“, режија Горан Тренчовски, 2003
 • Јузбашија – „Чекор пред времето“, режија: Горан Тренчовски, 2003
 • Отомански војник – „Прашина“, режија Милчо Манчевски, 2001
 • Актерот – „Пеперутка“, режија: Владо Денчов, 1998
 • Доктор – „Денес, утре“, режија: Игор Поп Трајков, 1998
 • Екрем – „Македонска сага“, режија: Бранко Гапо, 1993
 • Младичот – „Јужна патека“, режија: Стево Црвенковски, 1982

 

Улоги во ТВ серии:

 • „Комшиски приказни“, ТВ серија, Алфа ТВ, (32 епизоди, 2016-2017)
 • „Македонски народни приказни“, А1 ТВ, (20 епизоди, 2009-2010)
 • Мајкл Фарадеј / Роберт Бојл – татко на аналитичката хемија / Хемфри Дејви / Константин Сергеевич Станиславски – „Еурека“, ТВ серија, МРТВ, (1989-1991)
 • „Македонски народни приказни“ – ТВ серија, МРТВ, (повеќе епизоди, 1990)
 • „Тврдокорни“ – ТВ серија, МРТВ, (повеќе епизоди, 1989)

 

Проекти и режисерски ангажмани:

 • „Р.Р.Р.“ – театарска претстава, прв помошник на режисерот Мехмет Улусој, 1999
 • „Сонот на Ѓулај“ – театарска претстава, режија: Ердоан Максут, 1998
 • „Вон колосек“ – театарска претстава, прв помошник на режисерот  Горан Тренчовски, 1997
 • Како да се спаси Асије – театарска претстава, прв помошник на режисерката Олџај Појраз, 1996
 • „Мустаќите на генарал Рококајко“ – театарска претстава, прв помошник на режисерот Ќемал Лила,1995
 • „Хеликоптер“ – театарска претстава, прв помошник на режисерот Мурат Карасу, 1993
 • „Смртта на Питиа“ – прв помошник на режисерот Доминик Мејер, 1992
 • „Зошто“ – театарска претстава, прв помошник на режисерот Серафин Фанко, 1992
 • „Дневникот на лудиот“ – режија, костими и кореографија: Ердоан Максут, 1989
 • „Али и Ајше“ – театарска претстава, прв помошник на режисерот Александар Илиев
 • „Хеликоптер“ – театарска претстава, прв асистент на режисерот Мурат Карасу
 • „Случки“ (Olayar) – ТВ серијал од 5 епизоди на турски јазик со македонски превод, сценарио и режија: Ердоан Максут, 2005

 

Награди и признанија:

 • Златна бубамара на популарноста за најпопуларна театарска претстава за „Вардарски пастуви“, 2017
 • Награда „11 Октомври“ за НУ Турски Театар – Скопје, 2004
 • Награда „Војдан Чернодрински“ за претставата „Малечката“, 2003
 • Награда „Војдан Чернодрински“ за претставата „Лудиот Ибрахим“, 1999
 • Награда „Војдан Чернодрински“ за претставата „Злосторство и казна“, 1979

Ердоан Максут може да го гледате во следниве претстави од репертоарот на Театар Комедија: