Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

КРСТЕ ЈОВАНОВСКИ

Роден на 13.03.1960 г. во Велес, Р. Македонија.

 

ОБРАЗОВАНИЕ:

Дипломиран актер на Факултетот за драмски уметности во Скопје, отсек актерска игра, во класа на проф. Слободан Унковски.

 

УЛОГИ ВО ТЕАТАР:

 • Миле – Шеф „Вардарски Пастуви“ (според Ентони Мекартен и Стивен Синклер),режија: Синиша Евтимов; Театар Комедија, 2016
 • Мајстор Доксе„Господарот на кукавицата“ (Венко Андоновски), режија: Андреј Цветановски; Театар Комедија, 2015
 • Кнезот – „Чувството на брадата“ (Ксенија Драгунска), режија: Борис Лијешевиќ; Театар Комедија, 2014
 • Леонато„Многу врева за ништо“ (Вилијам Шекспир), режија: Дејан Пројковски; Театар Комедија, 2014
 • Готвачот Фроги – „Хамлет во пикантен сос“ (Алдо Николај), режија: Александра Кардалевска; Театар Комедија, 2013
 • Трте Вејвода, Волкашин – „Лет над кандидатското гнездо“ (Блаже Миневски), режија: Андреј Цветановски; Tеатар Комедија, 2013
 • Пропаднатиот политичар – „За секого има по една...“ (Венко Андоновски), режија: Владлен Александров; Театар Комедија, 2012
 • Директорот – „Ах, љубов моја“ (Коле Ангеловски), режија: Коле Ангеловски; Театар Комедија, 2012
 • Александар – „Записи за мртвиот дом“ (монодрама – според романот на Достоевски), режија: Ирена Стеријовска, Драмски театар – Скопје, 2012
 • Алберт – „Генетика на кучињата“ (Венко Андоновски), режија: Дејан Пројковски, Драмски театар – Скопје, 2012

 Од 1984 година (па сè до 2011) работи како актер во Народниот театар „Антон Панов“ – Струмица, каде што има изиграно над сто улоги. Едни од позначајните му се:

 • Крсте Петков Мисирков – „Последниот ден на Мисирков“ (Јордан Плевнеш), режија: Дејан Пројковски, НТ „Антон Панов – Струмица, 2008
 • Сенжист – „Смртта на Дантон“ (Јохан Бихнер), режија: Дејан Пројковски, НТ „Антон Панов – Струмица, 2005
 • Доктор Алкидас – „Три фарси“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1999
 • Алексо – „Магла“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1998
 • Тригорин – „Галеб“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1997
 • Теуропид – „Приказна за Филолахес и другите“ (по мотиви од Плаут), НТ „Антон Панов – Струмица, 1997
 • Претседателот – „Пиликатник“ (А. Панов), НТ „Антон Панов – Струмица, 1997
 • Сарка – „Нажалена фамилија“ (Б. Нушиќ), НТ „Антон Панов – Струмица, 1996
 • Стојан – „Коштана“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1996
 • Валерио – „Леонс и Лена“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1995
 • Братот – „Ноктурно“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1995
 • Учителот – „Кочоперитис“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1995
 • Боге – „Мавзолеј“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1994
 • Александро – „Пат за Лихнидос“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1994
 • Спиридон – „Адска машина“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1994
 • Незнамов – „Без вина виновни“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1993
 • Братот – „Седумка, љубов и смрт“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1993
 • Кајафа – „Евангелие по Јуда“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1993
 • Синот – „Сите мои синови“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1992
 • Виктор – „Звучни слики“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1992
 • Миле – „Заморени“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1991
 • Лазо – „Без опојка“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1991
 • Кокан – „Бомбите во салонот Шу-шу“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1990
 • Костадин – „Печалбари“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1989
 • Претседателот – „Пуста земја“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1989
 • Политичарот – „Бог да а просте тета“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1989
 • Синот – „Револуционер“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1988
 • Претседателот – „Сенката“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1988
 • Ангеле – „Парите се отепувачка“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1987
 • Петре Ѕидарот – „Големиот смок“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1986
 • Ачко – „Викенд на мртовци“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1986
 • Мучето – „Мучето“ (монодрама), НТ „Антон Панов – Струмица, 1985
 • Ванчо – „Мојот татко социјалистички кулак“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1985
 • Синче – „Бледица“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1985
 • Водач на депутите – „Власт“, НТ „Антон Панов – Струмица, 1985

 

Како гостин во други театри ги одиграл следниве позначајни улоги:

 • Марк Антониј – „Цезар“, Младински културен центар – Скопје, 1998
 • Пентеј – „Бакхи“, Народен театар Велес, 1997
 • Полковникот – „Големиот брилијантен валцер“, Народен театар Прилеп, 1990

 

 ФИЛМСКИ УЛОГИ:

 • Директор на хотелот – „Ах, љубов моја“, режија: Коле Ангеловски, 2017
 • Српски генерал – „Последниот Македонец – патот до истребување“, режија: Илија Пиперковски, 2015
 • Бандит – „Прашина“, режија: Милчо Манчевски, 2001
 • Затвореник – „Бог да ги убие шпиуните“, ТВ филм, режија: Ацо Алексов, 1993
 • Базел – „Белото циганче“, ТВ серија, режија: Ацо Алексов, 1984
 • Војник – „Климент Охридски“, режија: Славољуб Стефановиќ, 1986
 • Митре – „Јуначко колено“, ТВ серија, режија: Благој Андреев, 1984