Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Магдалена Ризова-Черних

Родена 28.05.1968, Кавадарци

 

ОБРАЗОВАНИЕ:

Факултет за драмски уметности, Скопје, 1991 година

 

ПОЗНАЧАЈНИ УЛОГИ:

 • Атина„Викенд на мртовци“ (Миле Поповски), режија: Ѓорѓи Ризески, НУ Театар Комедија – Скопје, 2018

 

 • Елианта„Мизантроп“ (Ж.Б.П.Молиер), режија: Ана Вукотиќ, НУ Театар Комедија – Скопје, 2018

 

 • „Соланж" во претставата Слугинки

 

 • „Климка" во претставата Спиро Пирчев Царо

 

 • „Г-ѓа Мартин во Ќелавата пеачка

 

 • „Лепа Ангелина" во претставата ЛЕПА АНГЕЛИНА

 

 • „Клеофила" во претставата Александар Велики

 

 • „Шарлота" во претставата Вишновата градина

 

 • „Даница" во претставата Народен Пратеник

 

 • „Бобчински" во претставата Ревизор

 

 • „Евгенија" во претставата Болва во Уво

 

1993 - 2018  Редовен работен однос во Македонски Народен Театар.

Одиграно преку 3000 претстави, 61 премиера.

Од 2018 е вработена во Театар Комедија

Нејзина прва улога во Театар Комедија е во претставата Мизантроп.

 

НАГРАДИ:

1991 г. - Награда за најдобра епизодна улога на филмскиот фестивал во Лугано,  Швајцарија, за улогата „Марија" во филмот „Вистина" во режија на Стипе Поточњак сценарио Миро Скобиц, ХТВ - Загреб филм.

 

1993 г. - претставата „Грев или Шприцер" на текст од Сашко Насев и режија Димитар Станковски, Драмски театар - Скопје.

 

1994 г. - Награда за најдобра женска улога на фестивалот во Ливерпул - Англија, за улогата „Јохана" во претставата „Бал" од Бертол Брехт во режија на Бранко Брезовац, Театар на народностите - Скопје Албанска драма.

 

1995 г. - Награда за најдобра женска улога на театарските игри „Војдан Чернодрински" за улогата „Коробочка" во претставата „Мртви души"од Н.В. Гогол» во режија на Владимир Милчин, Македонски Народен Театар.

 

1998 г. - Награда за најдобра претстава и најдобра женска главна улога на балканот, на балкански фестивал во Софија - Бугарија, за улогата „Мурлин Мурло" од Николај Кољада во режија на Владимир Милчин, Македонски Народен Театар.

 

ОСТВАРЕНИ ПРЕТСТАВИ

61 премиера во МНТ

25 изведби на претставата „Централен затвор" во улогата „Волшебникот" во Битолски Народен Театар.

10 изведби на претставата „Големиот смок" во улогата „Андромаха" во Струмички Народен Театар

19 изведби на претставата „Ништо без трифлио" во улогата „Мелида" во Кумановски Народен Театар.

 

РЕЖИИ

„Буре барут" - Д. Дуковски, режија Магдалена Ризова Черних, 2003 година.

,Диво месо" - Г. Стефановски, режија Магдалена рисова Черних, 2004 година, МКЦ

„Малечката" - С. Али, режија Магдалена Ризова Черних 2005 година, МКЦ

„Стјуардеси" - адаптација и режија Магдалена Ризова Черних 2006 година, МКЦ

„Грев или шприцер" - С. Насев, режија Магдалена Ризова Черних, 2007 година, МКЦ

Етиди според текст „Стапица" на С.                        Голубовиќ, режија Магдалена Ризова Черних, 2008 година, МКЦ

„Шмизла" - С. Тасевски, „Афтерливе" адаптација и режија Магдалена Ризова Черних, 2009 година, МКЦ

„Болва во уво" - Жорж Фејдо, режија Магдалена Ризова Черних 2010 година, МКЦ.

„Народен Пратеник" - Бранислав Нушиќ, режија Магдалена Ризова Черних, 2011 година, МКЦ