Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Жаклина Петровска

 

Родена на 20.06.1984 год. во Куманово.

 

ОБРАЗОВАНИЕ: 

 

 • МА – Магистер по уметности од областа на театарската режија, ФДУ, Скопје, 2014
 • Дипломиран драмски актер на ФДУ, Скопје, во класата на Владо Цветановски и Мими Таневска, 2007

 

УЛОГИ ВО ТЕАТАР:

 

 • Ариноја - „Мизантроп“ (Ж.Б.П.Молиер), режија: Ана Вукотиќ, Театар Комедија, 2018
 • Марија Точко – „Жена ми се вика Борис“ (Рафи Шарт), режија: Синиша Евтимов; Театар Комедија, 2017
 • Попова – „Мечка“ (А. П. Чехов), режија: Димче Николовски; Театар Комедија, Скопје, 2017
 • Хермија – ,,Сон на летната ноќ“ (Вилијам Шекспир), режија: Андреј Цветановски; Театар Комедија, 2017
 • Ленче Кумановче – ,,Трудна Приказна“ (Благица Секулоска), режија: Лидија Дедовиќ; Театар Комедија, 2017
 • Леночка – „Случајот Хармс“ (Данил Хармс), режија: Дино Мустафиќ; Театар Комедија, 2016
 • Лина„Вардарски Пастуви“ (според Ентони Мекартен и Стивен Синклер),
  режија: Синиша Евтимов; Театар Комедија, 2016
 • Серафимка – „Господарот на кукавицата“ (Венко Андоновски), режија: Андреј Цветановски; Театар Комедија, 2015
 • Леонора – „Нешто пропуштаме“ (Горјан Милошевски), режија: Бојан Трифуновски; Театар Комедија, 2015
 • Лампито – „Лисистрата“ (Аристофан), режија: Наташа Поплавска; Театар Комедија, 2014
 • Глорија – „Стјуардеси“ (Марк Камолети), режија: Синиша Евтимов; Театар Комедија, 2013
 • Инструкторот за возење (алтернација) – „За секого има по една...“ (Венко Андоновски), режија: Владлен Александров; Театар Комедија, 2012
 • Изведувач во рамки на двегодишниот проект „Не/видлив град“ (Хисако Миура), режија: Наташа Поплавска и Дијана Милошевиќ; ДАХ Театар (Србија) во соработка со Театар ОМ (Данска), Арт Медиа (Македонија), Продигал театар (Велика Британија) и Воикс Полифоникс (Франција), 2011
 • Божица – „Троил и Кресида“ (Вилијам Шекспир), режија: Љубиша Ристиќ; Македонски народен театар, Скопје, 2009
 • Повеќе улоги – „Сите лица на Петре М. Андреевски“, режија: Владо Цветановски; Драмски театар, Скопје, 2008
 • Маријана – „Тартиф“ (Андреј Розман), режија: Владо Цветановски; Народен театар Штип, 2007

 

 

 

 • Асистент на режија во претставата „Цветната улица“ (Киро Донев), режија: Наташа Поплавска, Театар за деца и младинци во соработка со Арт Медиа Скопје, 2012
 • Демонстратор по предметот Сценски говор со техника на глас на Факултетот за драмски уметност во Скопје (2013-2016) 

            УЛОГИ ВО ФИЛМ:

 

 • „Црно-бело“, краткометражен филм, режија: Сандра Ѓоргиева, 2017
 • „Шекспирова 9/1“, краткометражен филм, режија: Владимир Митревски – Ѓуле, продукција: Vladimir Mitrevski Production, 2014

  Жаклина Петровска може да ја гледате во следниве претстави од репертоарот на Театар Комедија: