Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Жарко Димоски  

Роден на 29.07.1989 во Прилеп.                                       

 

ОБРАЗОВАНИЕ:

Факултет за аудиовизуелни уметности ЕСРА – 08/09

 

ТЕАТАРСКИ УЛОГИ:

 • Ачко - „Викенд на мртовци“ (Миле Поповски), режија: Ѓорѓи Ризески, НУ Театар Комедија – Скопје, 2017
 • Клитандр - „Мизантроп“ (Ж.Б.П.Молиер), режија: Ана Вукотиќ, Театар Комедија, 2018
 • Директорот - „Не сега, драга“ (Реј Куни), режија: Коле Ангеловски, Театар Комедија, 2018
 • Смирнов – „Мечка“ (А. П. Чехов), режија: Димче Николовски; Театар Комедија, Скопје, 2017
 • Лизандар – „Сон на летната ноќ“ (Вилијам Шекспир), режија: Андреј Цветановски; Театар Комедија, Скопје, 2017
 • Бошко – ,,Трудна Приказна“  (Благица Секулоска), режија: Лидија Дедовиќ; Театар Комедија, 2017
 • Актер - „Случајот Хармс“; режија: Дино Мустафиќ, Театар Комедија, Скопје, 2016
 • АА – „Емигранти“ (Славомир Морзак), режија: Димче Николовски; Театар „Енох“, 2016
 • Жица – „Вардарски пастуви“, режија: Синиша Евтимов; Театар Комедија, Скопје, 2016
 • Били Флин – „Чикаго“ (Боб Фоси, Фред Еб и Џон Кандер),мјузикл, режија: Наташа Поплавска; МНТ, Скопје, 2015
 • Капетан Бордир – „Крал Иби, режија: Андреј Цветановски; Театар Џинот, Велес, 2015
 • Кинесиј – „Лисистрата“ (Аристофан), режија: Наташа Поплавска; Театар Комедија, Скопје, 2014
 • Никита У. – „Чувството на брадата“ (Ксенија Драгунскаја), режија: Борис Лијешевиќ; Театар Комедија, Скопје, 2014
 • „Старт –Старт“, режија: Димче Николовски; фестивал Македонско културно лето, Пустец, Р. Албанија, 2014
 • Клаудио – „Многу врева за ништо“ (Вилијам Шекспир), режија: Дејан Пројковски; Театар Комедија, Скопје, 2014
 • Отец Чејсбл – „Важно е да се викаш Ернест“ (Оскар Вајлд), режија: Ирена Стеријовска; Театар Комедија, Скопје, 2014
 • Брик – „Хамлет во пикантен сос“ (Алдо Николај), режија: Александра Кардалевска; Театар Комедија, Скопје, 2013
 • Вагнер/Дебељанов – „Падот на Масада“ (Венко Андоновски), режија: Димче Николовски; Драмски Театар, Скопје, 2013
 • Павле Плетикоса – „Лет над кандидатското гнездо“, режија: Андреј Цветановски; Театар Комедија, Скопје, 2013
 • Спасе – „Македонска крвава свадба“ (Војдан Чернодрински), режија: Сташа Зуровац; Драмски Театар, Скопје, 2012
 • Макарон Пританис – „Архелаос“ (Јордан Плевнеш), режија: Владо Цветановски; Драмски театар, Скопје, 2012
 • Грга – „За секого има по една“ (Венко Андоновски), режија: Владлен Александров; НУ Театар Комедија, Скопје, 2012
 • Фидан – „Ах, љубов моја“ (Коле Ангеловски), режија: Коле Ангеловски; НУ Театар Комедија, Скопје, 2012 год.
 • Болничарот/Детективот – „Генетика на кучињата“ (Венко Андоновски), режија: Дејан Пројковски; Драмски театар, Скопје, 2012 год.
 • Хакерот – „Дедо Мраз на Марс“ (Снежана Коневска), режија: Снежана Коневска; Македонски Народен Театар, Скопје, 2011 год.
 • Џим – „Стаклена Менажерија“ (Тенеси Вилијамс), режија: Иван Манасковски, Драмски театар, Скопје, 2011 год.
 • Прометеј – „Троил и Кресида“ (Вилијам Шекспир); режија: Љубиша Ристиќ; Македонски Народен Театар, Скопје, 2009 год.
 • Милош – „Владимир и Косара“ (Загорка поп Антова); режија:Слободан Милатовиќ, Бар, Црна Гора, 2010 год.
 • Вентичело – „Салиери“ (Питер Шефер); режија: Андреј Цветановски; Македонски Народен Театар, Скопје, 2010 год.
 • Пајтонџија – „Баал“ (Бертолд Брехт); режија: Мартин Кочовски; Драмски Театар, Скопје, 2011 год.
 • Мето – „Оркестар Титаник“ (Христо Бојчев); режија: Роберт Вељановски; Академска сцена УАУ, ЕСРА, 2011 год.
 • Тересија – „Митот за Креонт“; режија: Димче Николовски; Драмски Театар, Скопје, 2011 год.
 • Обезбедување – „Фани Мани“ (Реј Куни), режија: Коле Ангеловски; Универзална сала, Скопје, 2011 год.

 

ТВ И ФИЛМСКИ УЛОГИ:

 • Александар – „Црно-бело“, режија: Сандра Ѓорѓиева, 2017
 • The GuyThe man who wasn’t there“, режија: Гоце Цветановски, 2017
 • Фидан – „Ах, љубов моја“, Коле Ангеловски, 2017
 • Пере Тошев – „Последниот Македонец: Патот до истребување“, рeжија: Илија Пиперкоски, 2015
 • Чакаларов, Илија Кушев, Никола Каранџулов – „Тврдокорни“, режија: Миле Гроздановски, МРТВ, 2013-2014
 • Андон Димитров – „Основачите на ВМРО“, режија: Андреј Цветановски, МРТВ, 2013
 • THE ACTOR – ESRA CINEMATOSCOPE, режија: Гоце Цветановски
 • ГоцеUnfilfulded desires“, режија: Кирил Карака, 2012
 • Виктор – „Триумф“, режија: Александар Андоноски, 2013

Натсинхронизација и позајмување глас:

 • Натсинхронизација на сериски филмови на македонски јазик од турски, англиски„Titanic: Blood and Steel“, од шпански – „Hispania, la leyenda“)...
 • Натсинхронизација на цртани филмови: „Penguins of Madagascar, Arthur Christmas, Minions...
 • Натсинхронизација на играни и документарни филмови: „Son of God“,  „Temptation“, „Macedonia by air“...

Реклами:

 • Пелистерка

 

НАГРАДИ И ПРИЗНАНИЈА: 

 • Награда „Димче Трајковски“ за машка епизодна улога за улогата Бошко во претставата „Трудна приказна“, во рамки на фестивалот „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, 2017
 • Награда „Златна бубамара на популарноста“ – Најдобар млад актер на годината, 2016
 • Актер на Фестивалот Македонско културно лето за улогата во „Старт-Старт“ во режија на Димче Николовски – Пустец, Р. Албанија, 2014
 • Награда за најдобра машка улога на ИФАД СТОБИ за улогата Клаудио во „Многу врева за ништо“ во режија на Дејан Пројковски, 2014

Жарко Димоски може да го гледате во следниве претстави од репертоарот на Театар Комедија: