Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Благица Секулоска

драматург

 

Благица Секулоска е родена на 19.04.1979 година во Скопје.

 

Образование:

 • Магистранд на Катедрата за сценарио при FIOFA Охрид (во тек)
 • Дипломиран драматург, Катедра за драматургија и сценарио при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, 2006

 

Професионално искуство:

Автор:

 • Трудна приказна, драмски текст, сценарио за претставата „Трудна приказна“ – Театар Комедија, 2017
 • „Клик“, кратко сценарио, 2016
 • „Упс“, кратко сценарио, 2016
 • „Тешка работа“, кратко сценарио, 2016
 • „Знаци“, кратко сценарио, 2016
 • „Зад“, кратко сценарио, 2016
 • „Стихораскажувалка“, стихозбирка, издавач: „Блесок“, 2016
 • „Безљубни“, драмски текст, сценарио за претставата „Безљубни“ – Драмски театар – Скопје, 2016
 • „Провокација“ (коавтор), независна продукција, 2003
 • „Љубов или пријателство“, детски текст, продукција: Детски театарски центар

 

Драматург:

 • „Маркс во Сохо“, режија: Александра Кардалевска, независна продукција, 2014
 • „Дракула“, режија: Срѓан Јанакиевиќ, Македонски народен театар, 2008
 • Homo Erectus“, режија: Сашо Миленковски, Драмски театар – Скопје, 2003

 

Асистент драматург:

 • „Последниот маж, последната жена“ (Јордан Плевнеш), режија: Ника Косенкова, Драмски театар – Скопје, 2002

 

Ментор и драматург:

 • „Мостови на културата“, Европска агенција за развој, 2005
 • „Имаш право да знаеш“, Театарска младина на Македонија, 2003

 

Награди и признанија:

 •  Награда за најдобра претстава „Исчекор во храброста“ за претставата „Трудна приказна“ во рамки на „Театар фест“ – Бања Лука, 2017
 • Награда за најдобар драмски текст за „Трудна приказна“ во рамки на Интернационалниот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, 2017
 • Награда за најдобар драмски текст за „Бељубни“ во рамки на Интернационалниот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, 2015
 • Награда за „Безљубни“ на Конкурсот за нови драмски текстови, МНТ – Скопје, 2011