Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

М-р Дарко Спасов, драматург

www.polatski.com

 

Театарски проекти:

 • „Не сега, драга“ (Реј Куни), режија: Коле Ангеловски, Театар Комедија,
 • 2018 г.
 • „Чао Пријатно“ (Според Питер Кук, Дадли Мур, Ник Крол, Џон Мјулени), режија: Синиша Евтимов; продукција: „Чао пријатно“, 2017 г.
 • „Венецијански трговец“ (В. Шекспир), режија: Наташа Поплавска, Драмски театар – Скопје, 2017 г.
 • „Сон на летната ноќ“ (В. Шекспир), режија: Андреј Цветановски, Театар Комедија, 2017 г.
 • „Дон Жуан“ (Молиер), режија: Андреј Цветановски, Народен театар – Битола, 2017 г.
 • Случајот Хармс“, режија: Дино Мустафиќ, Театар Комедија, 2016 г.
 • „Крал Лир“ (В. Шекспир), режија: Томаж Пандур, МНТ, 2016
 • Господарот на кукавицата“ (Венко Андоновски), режија: Андреј Цветановски, Театар Комедија, 2016 г.
 • „Име“ (Александар де ла Пателие и Матје Делапорт) режија: Нени Делместре, Театар Комедија, 2015 г.
 • „Нешто пропуштаме“ (Горјан Милошески), режија: Бојан Трифуновски, Театар Комедија, 2015 г.
 • „Марко Цепенков“, режија: Снежана Коневска-Руси, МНТ – Скопје, 2014 г.
 • „Самовилското сонце“ (Исидора Данкан), режија: Снежана Коневска-Руси, МНТ – Скопје, 2011 г.
 • „Метаморфози“ (Публиј Неро Овидиј), режија: Андреј Цветановски, Народен театар –   Охрид, 2011 г.
 • „Вишновата градина“ (Антон П. Чехов), режија: Трајче Георгиев, МНТ – Скопје, 2010 г.
 • „Татко“ (Стриндберг), режија: Владо Цветановски, НТ „Антон Панов“ – Струмица, 2010 г.
 • „Кројцерова соната“ – Дарко Спасов, НТ Штип, 2009 г.
 • „Ревизор“  (Николај Василевич Гогољ), режија: Владимир Милчин, МНТ – Скопје, 2009 г.
 • „Сите лица на Петре М. Андреевски“, режија: Владо Цветановски, Драмски театар – Скопје, 2008 г.
 • „Железниот светилник“, режија: Владо Цветановски, НТ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, 2008 г.
 • „Свртено Е“ (Методиј Златанов), режија: Драган Живадинов, Медана, Словенија, 2008 г.
 • „Тартиф“ (Андреј Розман,) режија: Владо Цветановски, НТ Штип, 2007 г.
 • „Kafka’s dick“ (Алан Бенет), режија: Миха Голоб, Словенско људско гледалишче, Цеље, Словенија, 2006 г.
 • „Метаморфози“ (Тина Коси), режија: Миха Голоб, НТ Штип, 2005 г.
 • „Фауст е мртов“ (Марк Равенхил), режија: Миха Голоб, Шентјакобски театар Љубљана,

 

Преводи од областа на театарската уметност:

 •  „За милоста“ – Питер Брук, издавач: Полатски
 • „Антигона сега, Нора Нора, А Леонардо?“ (драми) – Евалд Флисар, издавач: Магор
 • „Актерот и целта“ – Деклан Донелан, издавач: Полатски
 • „За актерската уметност“ – Михаил Александрович Чехов, ЦКИ – Штип
 • „Современа словенечка драма“ (Тина Коси – „Метаморфози“, Матјаж Зупанчич – „Ходник“, Драгица Поточњак – „На запад“, Саша Павчек – „Кладенец“)