Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Александра Кардалевска

Режисер

 

Александра Кардалевска, родена во 1984 година во Скопје, е дипломиран театарски режисер на Факултетот за драмски уметности - Скопје и магистер по политички науки на Универзитетот ФОН. Докторанд е на Факултетот за ТВ, радио и филм при Истанбулскиот универзитет, Истанбул, Р. Турција. Досега, како режисер работела на претставите: „Богот на крвопролевањето“ од Јасмина Реза во НТ „Трајко Прокопиев“ – Куманово; „Сексуалните неврози на нашите родители“ од Лукас Берфус во НТ „Антон Панов“ – Струмица; „Институт или Лет над кукавичјото гнездо“ според романот на Кен Кизи, работена во МКЦ; „Кокошка” од Николај Кољада во НТ „Иван Радоев“ – Бугарија; „Сите мои синови“ од Артур Милер во Турскиот театар – Скопје, „Хамлет во пикантен сос“ од Алдо Николај во Театар Комедија – Скопје и „Маркс во Сохо“ од Хауард Зин во продукција на ISSH, Скопје. „Животинска фарма“ е нејзината најнова претстава, во продукција на Театарот за деца и младинци, Скопје.  Освен во театар, како асистент на режија работела и на филмовите „Сенки“ и „Бал-кан-кан“. Режисер е и на краткометражниот филм „The woman in purple (2017), кој беше прикажан на повеќе филмски фестивали низ светот.