Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Андреј Цветановски

Роден на 28.01.1989 во Скопје, Македонија.

 

ОБРАЗОВАНИЕ:

Дипломиран театарски режисер на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА,

отсек: театарска режија, во класа на проф. Дејан Пројковски.

 

Работно искуство:

 • Режисер во Театар Комедија (од 2017)
 • Програмско уметнички раководител на Театар Комедија, 2013–2017
 • Женски приказни, документарен филм, Енох продукција – асс. на режија , 2006 год
 • „Баал“ (Бертолд Брехт), Народен театар Охрид, режисер, 2017
 • „Од шинелот на Гравче“, документарен филм, ЕНОХ продукција, режисер, 2017
 • „Ноќ“ (Александар Радуновиќ), Кралски театар Зетски Дом Цетиње - Црна гора, режисер, 2017
 • „Дон Жуан“ (Молиер), НТ Битола, режисер, 2017
 • „Приказните на заборавените предци“ (според приказните на Дедо Илија Кочовски), Енох продукција, режисер, 2016
 • Господарот на кукавицата“ (Венко Андоновски), Театар Комедија, режисер, 2015
 • „Ревизор“ (Гогољ), НТ Куманово, режисер, 2016
 • „Браќа Миладиновци“, документарен филм, ЕНОХ продукција, режисер, 2016
 • „Жени во подземјето“ (Есхил, Еврипид, Софокле), ФАД Стоби, режисер, 2015
 • „Последната ноќ“ (Ингмар Вилквист), Народен театар Битола, режисер, 2015
 • „Животиште – портрет за Владо Цветановски“, документарен филм, ЕНОХ продукција, режисер, 2015
 • „Крал Иби“ (Алфред Жари), НУЦК Јордан Хаџи Константинов Џинот, режисер, 2015
 • „Лазар Поп Трајков“, документарен филм, Енох продукција, режисер, 2014
 • „Вечната куќа“ (Јордан Плевнеш) - Отворање на новиот објект на МНТ – помошник режисер, 2013
 • Лет над кандидатско гнездо“ (Блаже Миневски), Театар Комедија – режисер, 2013
 • „Полицајци“ (Славомир Мрожек), НУЦК „Григор Прличев“, Охрид – режисер, 2012
 • „Ај да си речиме уште една“, НУЦК „Григор Прличев“ Охрид – режисер, 2011
 • „Метаморфози“ (Овидиј), НУЦК „Григор Прличев“ Охрид – режисер, 2011
 • „Магдалена“, краток игран филм, сценарио: Јелена Цветановска, ЕНОХ продукција – режисер 2011
 • „Салиери“ (според „Амадеус“ од Питер Шефер), дипломска претстава, Македонски народен театар, Скопје – режисер
 • Ко-основач на Академска сцена на УАВУ ЕСРА
 • „На отворено“ (Славомир Мрожек), Академска сцена УАВУ ЕСРА  – режисер, 2010
 • „Досие Стриндберг“, НТ Струмица – видео дизајн , 2009
 • Сценско-музички ораториум „Сто години од раѓањето на Никола Јонков Вапцаров“,  – асистент на режија, 2009
 • „Празен град“ (Дејан Дуковски), копродукција меѓу МОТ, Градски театар и Културно здружение Фишта – режисер, 2009
 • „Крпен живот“ (Столе Попов), НТ Прилеп – асс. на режија, 2009  
 • „Р“ (Јордан Плевнеш), отворање на Градски театар – асс. на режија, 2009
 • „Сите лица на Петре“, Драмски театар – видео дизајн, 2008
 • Сценско-музички ораториум „Сто години од раѓањето на Коста Солев Рацин“ – асистент на режија, 2008
 • „Лицата на жената“, документарен филм, Енох продукција – асс. на режија 2008
 • „Електроенцефалограм“, МНТ – видео дизајн, 2008
 • „Лулка“ (по мотиви од народното творештво), НУЦК „Ацо Шопов“ Штип – режисер, 2014
 • „Светилникот“, НТ Прилеп – видео дизајн, 2007