Репертоар
Репертоар

За избраниот датум нема претстава.

Новости

ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК – НАГРАДЕНА СО НОВИ ДВЕ НАГРАДИ ВО БАЊА ЛУКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
НУ ТЕАТАР КОМЕДИЈА ЗА САРА НАСТЕСКА
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
МЛАД ТЕАТАР СО ГОЛЕМА ДУША
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА
УШТЕ ЕДНА ФЕСТИВАЛСКА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВАТА „ДОНИ ДАРК“ НА ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Режија: Роберт Ристов

Сценографија: Инес Петрова-Бошкоска

Костимографија: Елена Лука

Музика: Гаро Тавитјан

Виолончело: Дејан Цветковски

Тон мајстор: Ѓорѓи Полизов

 

Играат:

Дони Дарк – Даријан Петров

Џил – Мирјана Поповска Ристов

Госпоѓа Бејкер – Магдалена Ризова-Черних

Ралф – Сашо Ристовски

(Текстот е работен по мотиви од текстови од неколкумина современи американски автори.)

 

„ДОНИ ДАРК“ е романтична комедија чија содржина го опфаќа процесот на осамостојувањето на едно младо слепо момче и неговата социјална интеграција во општеството, притоа прикажувајќи ги различните емотивни фази и состојби низ кои поминуваат овие лица и нивните семејства. Дејството е сетилно, поддржано со многу интензивни емоции, и се движи некаде помеѓу болката и радоста, љубовта и омразата, моќта и немоќта, горчливото и слаткото... Поради својата тематика, која ги опфаќа правата и социјализацијата на луѓето со посебни потреби, но и поради сите други квалитети кои ги има како театарска пиеса, „Дони Дарк“ е исклучително актуелна претстава.

Со овој театарски проект во Театар Комедија беа реализирани неколку проекти за подобрување на условите за пристап и непречено следење на претставите од страна на лицата со хендикеп и на тој начин Т. Комедија се вброи меѓу театарските куќи кои ги отвораат вратите за сите категории на граѓани. За оваа претстава, по ваша претходна најава во билетарницата, обезбедуваме титл за глувонеми лица.  

Премиера: 26. септември 2017

 

НАГРАДИ:

  • Актерот ДАРИЈАН ПЕТРОВ ја доби наградата за млад актер - „Наум Манивилов Преспански“ на фестивалот „АКТЕРОТ НА ЕВРОПА“ за улогота Дони Дарк.

http://www.actorofeurope.net/info/actor-of-europe-2018-awards

  • Наградата за женска улога доделена на актерката Мирјана Поповска Ристов од Меѓународната театарска асоцијација НЕТА, во рамките на 26. издание на фестивалот на камерен театар „Ристо Шишков“ – Струмица.

https://teatarkomedija.mk/vesti/mimi-nagrada/

  • Наградата за АКТЕРКА НА ВЕЧЕРТА на Меѓународниот фестивал „ЗАПЛЕТ 10“ - Бања Лука.
  • Награда за ЖЕНСКА УЛОГА доделена на актерката Мирјана Поповска Ристов на Меѓународниот фестивал „ЗАПЛЕТ 10“ - Бања Лука.
  • Награда за МЛАД АКТЕР доделена на Даријан Петров на Меѓународниот фестивал „ЗАПЛЕТ 10“ - Бања Лука.

https://teatarkomedija.mk/vesti/doni-dark-banja-luka/

KРИТИКИ, ОБЈАВИ И РЕЦЕНЗИИ: