,,АЛО! АЛО!” – ПРЕМИЕРА 20.10.2023

Времетраење: 2 часа и 10 минути

„Ало! Ало!“ е духовита пародија на историските случувања и на човековите слабости во обидот да се сочува главата во налетот на насилството. Дејството е сместено во скопската кафеана „Кај Јорго“, во окупираното Скопје за време на Втората светска војна. 

„Кај Јорго“ е сврталиште на високите претставници на фашистичкиот окупатор во Скопје и на членовите на Отпорот, а сопственикот на кафеаната, Јорго, се труди да ги „менаџира“ односите со двете страни и да се одржи жив среде војната. Но, неретко се заплеткува во компромитирачки ситуации, обидувајќи се да ги балансира барањата на Отпорот и на фашистичките чиновници, што резултира со напнати и комични расплети. 

Хуморот во претставата го формираат многубројни зборовни игри, двосмислености, каламбури, јазични сплетки и сатиризирање на различни стереотипи и клишеа поврзани со минатото, но и со сегашноста во Македонија.

Според Џереми Лојд и Дејвид Крофт

Режија: Синиша Евтимов
Сценограф: Илина Ангеловска
Костимограф: Александар Ношпал
Асис. на режија: Борјан Стојков
Асис. на сценограф: Марија Ѓоргиевска
Асис. на костимограф: Ивана Каранфиловска
 

Играат: 

Атанас Атанасовски – Јорго
Жаклина Петровска – Сузе
Валентин Костадиновски – началник Асен Алберто Берторели Богданов
Сергеј Димовски – Хер Флик 
Тони Денковски – Поручник Грубер
Виктор Арсов – генерал Фон Шмелинг
Јаков Спасов – Симит
Столе Мицов – Пиги
Илија Илиоски – полковник Фон Штром
Наталија Теодосиева – Малина
Маја Љутков – Хилда
Елена Кузманов – Искра
Григор Јовановски – Пилот
Стефан Николовски – Пилот
 
Инспициент: Александар Јорданов
Суфлер: Зорица Манаскова Станковиќ
Тон мајстор: Георгиј Полизов
Светло мајстор: Слободан Илиоски, Виктор Лазаревски