Лисистрата

(по текст на античкиот драматург Аристофан)

Режија: Наташа Поплавска 

Костимографија: Елена Лука

Сценографија: Емил Петров

Музика: Огнен Анастасовски

Кореографија: Олга Панго

 

УЛОГИ:

ЛИСИСТРАТА –  Јелена Жугиќ

СОВЕТНИКОТ – Атанас Атанасовски

ЛАМПИТО – Жаклина Петровска

ПРАТЕНИКОТ СПАРТАНЕЦ – Едмонд Сотир

МИРИНА – Нина Деан / Ева Скендеровска

КИНЕСИЈ – Жарко Димоски

КАЛОНИКА – Зорица Нушева / Ангела Стојановска

ФЕДРИЈА – Илија Илиоски

ИСМЕНА – Кристина Ласовска  

СТАРЕЦОТ – Валентин Костадиновски – Тино

 

Премиера: 20 декември 2014

„Лисистрата“ е приказна за една жена, Атињанка, која ќе се обиде да го направи она што никој пред неа не смеел да помисли – да ги собере жените од различните градови од Грција на едно место и со една цел: да се спротивстави на воспоставениот поредок (владеењето на мажите и на војната) и да донесе мир…

Награди:

Награда „Сабрија Бисер“ за најдобар млад актер во рамки на фестивалот „Денови на сатира Фадил Хаџиќ“ (2015) –  Театар Керемпух, Загреб, на Валентин Костадиновски за улогата на Старецот.