Многу врева за ништо

Автор: Вилијам Шекспир

Режија: Дејан Пројковски

Сценографија: Валентин Светозарев

Костимографија: Благој Мицевски

Музика: Горан Трајковски

Кореографија: Елена Прокопева

 

УЛОГИ:

Бенедик – Атанас Атанасовски

Дон Педро – Валентин Костадиновски – Тино

Клаудио – Жарко Димоски

Борачио – Илија Илиоски

Дон Хуан – Роберт Ристов

Свештеникот – Едмонд Сотир

Леонато – Крсте Јовановски

Хера – Зорица Нушева

Урсула – Драгана Левенска

Маргарет – Ева Скендеровска

 

Премиера: 30 јуни 2014 (фестивал „Гола Месечина“)

„Многу врева за ништо“ блика од комични ситуации кои ги развиваат ликовите на благородниците од Месина. Дејствието на текстот се одвива во Месина и се базира на љубовните згоди и незгоди на два љубовни пара, Беатриче и Бенедикт, и Клаудио и Хера, и сите оние што ја поткрепуваат или ја рушат нивната љубов.

Претставата се занимава со упорноста и отпорноста на љубовта, низ какви сè пречки мора да помине и да ги преброди. Се занимава со борбата меѓу половите, но и класите – борба за вистинска љубов со вистинска љубов…

 

Награди:

Три награди (за најдобра машка улога, најдобра женска улога и за најдобра режија) на Фестивалот за античка драма „Стоби“ во 2014 година.