Хамлет во пикантен сос

Автор: Алдо Николај

Режија: Александра Кардалевска

Сценографија: Стефан Спировски

Костимографија: Маја Димовска

Музика: Оливер Јосифовски

 

УЛОГИ:

Кралицата – Јелена Жугиќ

Хамлет – Атанас Атанасовски

Готвачот Фроги – Крсте Јовановски

Кети, негова жена – Зорица Нушева

Инџи, негова ќерка – Кристина Ласовска

Брик, послужител – Жарко Димоски

Хорацио – Валентин Костадиновски – Тино

Лаерт – Роберт Ристов

Офелија – Тања Мицков

Гунтер – Ердоан Максут

Клавдиј – Илија Илиоски

 

Премиера: 19 јули 2013 (на фестивалот „Охридско лето“)

Дејството во комедијата „Хамлет во пикантен сос“ од италијанскиот комедиограф Алдо Николај е инспирирано од карневалската книжевност и е сместено во кујната на еден дворец каде што главниот готвач прави сплетки и на тој начин ја креира Шекспировата драма…

 

Награди:

Награда за најдобар млад актер во рамки 49. издание на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп (2014) за Атанас Атанасовски во улогата на Хамлет.